MUZEUL ETNO FOLCLORIC „CASA TRADIȚIONALĂ TURCEASCĂ”

Muzeul Etno Folcloric „Casa Tradițională Turcească” este un muzeu nou, deschis în iunie 2023, amenajat într-o casă veche de peste 100 de ani. Obiectivul este format din trei încăperi: camera miresei, camera musafirilor și încăperea dedicată meșteșugurilor. Cea dintâi, extrem de bogat ornată, expune o colecție de lucruri făcute de mână de către familia miresei: batiste, perne, ștergare, marame, scoarțe etc. A doua cameră, de primire a musafirilor, a fost amenajată în acest fel pentru a ilustra cadrul în care se distrau turcii la șezători în timpul iernii, când nu lucrau pământul. Se face, de asemenea, trimitere către iurta turcilor nomazi. Ultima cameră este dedicată artei și meșteșugului și sunt expuse unelte, obiecte de ceramică, un război de țesut, roata de tors și altele.

Muzeul din Cobadin a fost anterior un muzeu privat deschis de Zulfie Totay, dedicat etnicilor tătari din Dobrogea. După decesul doamnei Totay, gospodăria a fost achiziționată de Uniunea Democrată Turcă din România, devenind un reper al identității turcilor din zonă. Cei interesați vor afla nenumărate povești despre parcursul populației turce, despre preocupările turcilor dobrogeni și, mai ales, despre obiceiurile acestei comunități.

LOCALIZARE

comuna Cobadin, jud. Constanța
Google Maps

PROGRAM DE VIZITARE

Zilnic: în intervalele 10-12; 14-16, cu programare telefonică în prealabil

 

Tur virtual interactiv 3D

Pentru a explora în detaliu acest tur virtual vă invităm să folosiți instrumentele de navigare aflate în colțul stânga jos și butonul „Help” din colțul dreapta jos ce deschide un ghid de navigare detaliat.

 

Videoclip de prezentare

Pentru mai multe videoclipuri vă invităm să vă abonați gratuit la canalul nostru YouTube.