COMPLEXUL MUZEAL HISTRIA

Ruinele cetății Histria amintesc de cea mai veche colonie greacă de pe teritoriul Dobrogei. Numele său face referire la fluviul Dunărea (Istros, în greacă), aflat în proximitate. Cetatea Histria a beneficiat, începând cu jumătatea secolului al VII-lea î. Hr. de o poziție strategică în regiune. Un secol mai târziu, Cetatea Histria a devenit un reper urban important pe malul Mării Negre, mai ales în ceea ce privește comerțul. Este esențial de menționat faptul că în această cetate a fost emisă prima monedă din metal prețios din România. Didrahma era echivalentul a două drahme și era realizată din argint.

Primele cercetări arheologice au debutat în 1914 și au fost conduse de istoricul Vasile Pârvan. În 1982, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța a inaugurat Muzeul Cetății Histria. Acest obiectiv expune piese de arheologie referitoare la trei civilizații (greacă, romană și bizantină), găsite în cetate și în împrejurimi. Colecția include, pe două etaje, vase de ceramică, basoreliefuri, fragmente de vase din piatră, fragmente din coloane și capiteluri — dovezi ale existenței civilizațiilor antice în acest spațiu.

LOCALIZARE

comuna Istria, jud. Constanța
Google Maps

PROGRAM DE VIZITARE

Temporar închis (începând din iunie 2023)

Luni – marți: închis
Miercuri – duminică: 09 – 19

 

TARIF

Adulți – 10 lei
Pensionari – 5 lei
Elevi, studenți – 2,5 lei


Tur virtual interactiv 3D

Pentru a explora în detaliu acest tur virtual vă invităm să folosiți instrumentele de navigare aflate în colțul stânga jos și butonul „Help” din colțul dreapta jos deschide un ghid de navigare detaliat.

 

Videoclip de prezentare

Pentru mai multe videoclipuri vă invităm să vă abonați gratuit la canalul nostru YouTube.