Casa Memorială „Ionel Perlea”

În satul ialomițean Ograda, s-a născut, în 1900, cel care avea să devină unul dintre muzicienii de elită ai lumii. Ionel Perlea a locuit primii ani ai copilăriei în casa construită de străbunicii săi, într-o familie cu patru copii. După moartea tatălui, în 1910, s-a mutat cu mama și frații în Germania, la bunicii materni. De aici s-a conturat și mai adânc traseul său în muzică, prin studiile urmate. La 19 ani a susținut primul său concert în România, chiar după absolvire. A fost director al Operei Române și al Orchestrei Radio, dedicându-se constant dirijatului.

În casa în care a crescut pot fi văzute pianina adusă de la New York, alături de pianul ce a aparținut tatălui său, precum și alte obiecte ce au aparținut familiei. Una dintre sălile casei a fost dedicată dintotdeauna festivităților; mama dirijorului aducea adesea piese de teatru și lăutari celebri de la care copiii din sat să învețe tainele muzicii.
O mulțime de fotografii, afișe sau pagini de ziar care îi povestesc viața stau mărturie pe pereții acestor încăperi. În 1969, Ionel Perlea a revenit în România, unde a susținut trei spectacole. Anul următor, în iulie 1970 a murit la New York, unde este și înmormântat.

Află mai multe despre dirijorul Ionel Perlea aici: Un sătean pe culmile muzicii.

LOCALIZARE

comuna Ograda, jud. Ialomița
Google Maps

PROGRAM DE VIZITARE

Luni – vineri: 08 – 16
Sâmbătă – duminică: cu programare telefonică în prealabil

TARIF

Adulți – 10 lei

Elevi – 5 lei

 

Videoclip de prezentare

Pentru mai multe videoclipuri vă invităm să vă abonați gratuit la canalul nostru YouTube.