MUZEUL DE ARTĂ „DINU ȘI SEVASTA VINTILĂ” TOPALU

Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu a fost fondat de Gheorghe Vintilă, medic și colecționar de artă, originar din Topalu. Părinții săi, Dinu și Sevasta Vintilă, au fost învăţători în sat și au avut un rol important în dezvoltarea vieții culturale locale. Pasiunea pentru cultură i-a fost insuflată și fiului lor, care, începând cu anul 1920, a colecționat opere de artă, reușind să formeze o valoroasă colecție, reprezentativă pentru arta românească din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea. În anul 1960, doctorul Gheorghe Vintilă a donat 228 de lucrări din colecția sa Primăriei Topalu, înființându-se astfel, ca un omagiu adus părinților săi, Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu.

Muzeul din Topalu găzduiește 228 de lucrări de pictură, sculptură şi grafică, opere ale unora dintre cei mai importanți artişti ai artei românești. În sălile muzeului de artă „Dinu și Sevasta Vintilă”, publicul iubitor de artă poate întâlni picturi semnate de Ion Andreescu, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, George Demetrescu Mirea, Octav Băncilă, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu etc., precum și sculpturi semnate de Oscar Han, Dimitrie Paciurea, Corneliu Medrea sau Ion Jalea.

În curtea muzeului se găsește mormântul lui Gheorghe Vintilă, conform dorinței acestuia. Este străjuit de un bust al său, realizat de bunul său prieten și sfătuitor sculptorul Oscar Han.

LOCALIZARE

comuna Topalu, jud. Constanța
Google Maps

PROGRAM DE VIZITARE

Luni – marți: închis
Miercuri – duminică: 10-18, în sezon; 09-17, în extrasezon

 

TARIF

Adulți – 10 lei
Pensionari – 5 lei
Elevi, studenți – 2,5 lei
Copii sub 7 ani: gratuit

Tur virtual interactiv 3D

Pentru a explora în detaliu acest tur virtual vă invităm să folosiți instrumentele de navigare aflate în colțul stânga jos și butonul „Help” din colțul dreapta jos deschide un ghid de navigare detaliat.

 

Videoclip de prezentare

Pentru mai multe videoclipuri vă invităm să vă abonați gratuit la canalul nostru YouTube.