CASA MEMORIALĂ „PANAIT CERNA”

Panait Cerna (1881-1913) a fost un poet și filosof român, originar din satul tulcean Cerna. Se pare că tatăl său, Panait Stanciof, a venit în 1875 să predea limba bulgară comunității stabilite în nordul Dobrogei. Acesta a murit la trei luni de la nuntă, înainte de nașterea poetului. Micuțul Panait Stanciof a primit prenumele tatălui, iar numele și l-a legat apoi pentru totdeauna de locul natal. A început să scrie poezii încă din perioada liceului, făcându-și debutul la 15 ani, în revista „Povestea vorbei” (nr. 15/1897, la pagina 6).

Casa Memorială „Panait Cerna” a devenit muzeu în urma donației din 1966, făcută de cel mai mic frate al poetului. Obiectivul surprinde două aspecte: o expoziție despre viața și opera artistului și una dedicată vieții rurale. Ochelarii poetului, alături de penarul său din lemn se numără printre obiectele personale expuse în muzeu. Panait Cerna s-a stins din viață la aproape 32 de ani, din cauza unor probleme de sănătate, la Leipzig.

LOCALIZARE

comuna Cerna, jud. Tulcea
Google Maps

PROGRAM DE VIZITARE

Luni – marți: închis
Miercuri – duminică: 09 – 17

 

TARIF

Adulți – 6 lei
Elevi, studenți, pensionari –
3 lei

Pentru a explora în detaliu acest tur virtual vă invităm să folosiți instrumentele de navigare aflate în colțul stânga jos și butonul „Help” din colțul dreapta jos ce deschide un ghid de navigare detaliat.

Tur virtual interactiv 3D

 

Videoclip de prezentare

Pentru mai multe videoclipuri vă invităm să vă abonați gratuit la canalul nostru YouTube.