GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ CONSERVATĂ IN-SITU DE LA ENISALA

Ansamblul arhitectural „Gospodăria Țărănească conservată in-situ” de la Enisala reprezintă o veritabilă carte de identitate a comunității dobrogene. Acest spațiu înfățișează arhitectura tradițională specifică Dobrogei de nord de la începutul secolului al XX-lea. Imobilul a fost achiziționat în anul 1971 de către Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, restaurat și deschis publicului. Astfel, ansamblul cuprinde casa mare (cu magazie, bucătărie și chilier) și anexele: casa mică, cuptorul de vară, porumbarul, samalâcul, fântâna și șoproanele.

Casa mare a fost construită în stilul specific zonei: făcută pe temelie de piatră, cu pereți din lut și paie, acoperită cu stuf. Are o structură simplă, formată din tindă și două camere — una dintre ele era spațiu de locuit, iar cealaltă era „casa bună” sau „casa frumoasă”, unde se organizau evenimentele familiei și unde se ținea zestrea. Aceste camere sunt decorate cu ștergare și alte țesături, create de femei prin prelucrarea bumbacului, a cânepii și a lânii. Pentru a ilustra activitățile bărbatului nord-dobrogean, în exteriorul casei pot fi văzute căruțe și instrumentar potrivit pentru munca câmpului, pentru olărit sau pentru pescuit.

LOCALIZARE

sat Enisala, comuna Sarichioi, jud. Tulcea
Google Maps

PROGRAM DE VIZITARE

Luni – marți: închis
Miercuri – duminică: 09 – 17

 

TARIF

Adulți – 6 lei
Elevi, studenți, pensionari –
3 lei

Tur virtual interactiv 3D

Pentru a explora în detaliu acest tur virtual vă invităm să folosiți instrumentele de navigare aflate în colțul stânga jos și butonul „Help” din colțul dreapta jos ce deschide un ghid de navigare detaliat.

Videoclip de prezentare

Pentru mai multe videoclipuri vă invităm să vă abonați gratuit la canalul nostru YouTube.