Proiectul „Muzeul, de pe uliță în școală” își propune să înlesnească accesul la cultură al elevilor din medii rurale defavorizate și să promoveze patrimoniul cultural material din țară, folosind noile tehnologii.
Astfel, proiectul pilot care a demarat în primăvara anului 2023, a facilitat accesul la cultură al elevilor din 10 școli din zonele rurale defavorizate ale regiunii Moldova:
1. Școala Gimnazială Nr. 1 din Voinești din județul Vaslui
2. Școala Gimnazială „Negoiță Dănăilă”, Bucești, Ivești din județul Galați
3. Liceul Tehnologic din Puiești din județul Vaslui
4. Școala Gimnazială Bîra din județul Neamț
5. Școala Gimnazială Mironeasa din județul Iași
6. Școală Gimnazială Octav Băncilă din Corni din județul Botoșani
7. Școala Gimnazială Orășeni-Deal din județul Botoșani
8. Școala Gimnazială din Vânători, comuna Gorbănești din județul Botoșani
9. Școala Gimnazială Petre Mironescu din Mera din județul Vrancea
10. Liceul Tehnologic „Petre P. Carp” din Țibănești din județul Iași
Cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală (VR) echipa a desfășurat ore interactive cu elevii și profesorii din școlile menționate, aceștia explorând virtual și într-o manieră inovativă obiective culturale publicate pe platforma www.muzeedelasat.ro. În timpul acestor activități, echipa le-a povestit despre fiecare obiectiv, răspunzând la întrebările elevilor.
Elementele de comunicare și interacțiunea au fost foarte importante, echipa reușind cu succes să stârnească interesul elevilor și dorința acestora să viziteze muzeele și în viața reală.
Atât elevii, cât și profesorii au fost plăcut impresionați. Toți profesorii au evaluat activitatea ca fiind foarte utilă, acordând un punctaj maxim în chestionarul completat după realizarea activităților.
„Elevii au fost foarte impresionați de muzeul vizualizat, dar mai ales au fost fascinați de tehnologia în sine, tehnologie prin care au putut avea acces la un muzeu situat la o distanță apreciabilă, muzeu de care nu auziseră până atunci. Pentru toți elevii a fost prima experiență în care au avut posibilitatea de a utiliza ochelari virtuali”, a spus Dorin Sabina-Diana, Director adjunct la Liceul Tehnologic „Petre P. Carp”, Țibănești.
Galerie