MUZEUL „CASA DOMNEASCĂ BREBU”

Muzeul „Casa Domnească Brebu” este o ctitorie medievală, menționată pentru prima dată în anul 1640, în vremea domnitorului Matei Basarab. A fost reședință domnească pentru familiile domnitoare, atât în vreme de pace, cât și de război. A avut un caracter defensiv-militar, dar și de rugăciune, căci în curtea casei se regăsește Mănăstirea Brebu. Aceasta este o ctitorie a lui Matei Basarab, a cărei construcție s-a încheiat în 1690, sub domnia lui Constantin Brâncoveanu.

Este una dintre cele mai vechi case medievale din spațiul valah, păstrată în forma sa autentică. Este considerată o bijuterie arhitecturală laică, din prima jumătate a secolului al XVII-lea, având o logie spațioasă, comparativ cu alte case domnești de pe teritoriul României. Rolul acesteia era de recreere, fiind folosită adesea pentru ospețele domnești. Astăzi, este locul de desfășurare al evenimentelor consemnate în agenda culturală a muzeului.
În interiorul casei se remarcă o călătorie în evul mediu românesc, toate piesele evocând un trecut glorios. Printre cele mai reprezentative piese expuse în Muzeul „Casa Domnească Brebu” se numără colecția de carte veche (Biblia de la București, Cazania de la Iași) și alte documente de valoare ale vremii, alături de icoane, veșminte medievale și lucruri personale.

LOCALIZARE

sat Brebu Mănăstirii, comuna Brebu, județul Prahova
Google Maps

PROGRAM DE VIZITARE

Luni – închis
Marți – Duminică: 09:00 – 17:00

Ultima intrare este la 16:30.

 

TARIF

Adulți – 10 lei
Pensionari – 5 lei
Copii, elevi, studenți – 2,5 lei

Videoclip de prezentare

Pentru mai multe videoclipuri vă invităm să vă abonați gratuit la canalul nostru YouTube.