CASTELUL STURDZA DE LA MICLĂUȘENI

Între anii 1880-1904, George și Maria Sturdza au construit Castelul de la Miclăușeni, pe locul unui conac din 1755. Edificiul avea să fie reședința familiei, fiind construit pe un vast domeniu, ce are astăzi peste 600 de ani de existență. Castelul se remarcă prin arhitectura neogotică, reliefată de blazoane, steme și embleme ornamentale.

Castelul a fost locuit ori vizitat în îndelungata sa existență de diverse personalități române: George Enescu, Mihail Kogălniceanu, Regele Mihai I, Vasile Alecsandri, Ion Ghica. După Al Doilea Război Mondial, clădirea a devenit depozit militar și cămin pentru copii cu dificultăți mintale.

În apropierea castelului se află Mănăstirea Miclăușeni, edificiu construit la îndemnul Ecaterinei Sturdza, fiica soților Sturdza, în 1947. Biserica datează din 1823, fiind ctitoria lui Dimitrie Sturdza, străbunicul Ecaterinei. În anul 2001, domeniul întreg a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, iar castelul a devenit muzeu, sub administrarea Mănăstirii. Clădirea, de inspirație feudală apuseană, are opt încăperi la parter și opt camere la etaj, unite de o scară interioară făcută din marmură din Dalmația.

LOCALIZARE

comuna Butea, jud. Iași
Google Maps

PROGRAM DE VIZITARE

Luni: 10:00 – 16:00

Marți – Duminică: 11:00 – 18:00

 

TARIF

Adulți – 20 lei

Elevi gimnaziu – 10 lei

Studenți, elevi liceu, pensionari – 15 lei

Tur virtual interactiv 3D

Pentru a explora în detaliu acest tur virtual vă invităm să folosiți instrumentele de navigare aflate în colțul stânga jos și butonul „Help” din colțul dreapta jos deschide un ghid de navigare detaliat.

 

Videoclip de prezentare

Pentru mai multe videoclipuri vă invităm să vă abonați gratuit la canalul nostru YouTube.