CASA MEMORIALĂ „DR. ILIE LAZĂR”

Ilie Lazăr a fost o personalitate a Maramureșului istoric, dar și a României. A fost înrolat în armată, iar prăbușirea Imperiului Austro-Ungar l-a prins în Ucraina. A dezertat cu echipa sa și s-au dus în Bucovina, după ce au capturat un tren. Împreună au eliberat Cernăuțiul, urcând pe turnul primăriei și înălțând drapelul românesc, la doar 22 de ani.
Ilie Lazăr s-a născut în casa din Giulești și a participat la organizarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, de pe 1 decembrie 1918. De asemenea, a fost cel mai tânăr delegat de la Marea Unire. După făurirea visului național, a fost membru al Partidului Național Țărănesc. Pentru convingerile sale a fost arestat la Tămădău în 1947 și eliberat în anul 1964. Ilie Lazăr s-a stins din viață pe 16 noiembrie 1976, rămânând un simbol al rezistenței.

Casa în care s-a născut a fost construită de preotul Vasile Mihaly. Pe meștergrindă este menționat anul construcției: 1826. Este o casă tradițională maramureșeană, cu trei camere, având un hol de intrare, dar și un hol lung pe tot spatele casei, construit ulterior. Acoperișul casei este confecționat din draniță, realizat în patru ape, de mari dimensiuni. Expoziția muzeală include atât piese de mobilier specific zonei, dar și fotografii și documente care reflectă activitatea politicianului Ilie Lazăr, doctor în drept. Casa Memorială „dr. Ilie Lazăr” este un muzeu conservat in-situ.

Acest obiectiv aparține de Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației.

LOCALIZARE

comuna Giulești, jud. Maramureș
Google Maps

PROGRAM DE VIZITARE

Luni – Duminică: pe bază de programare telefonică

TARIF

Adulți – 10 lei
Studenți, elevi, pensionari – 5 lei

Tur virtual interactiv 3D

Pentru a explora în detaliu acest tur virtual vă invităm să folosiți instrumentele de navigare aflate în colțul stânga jos și butonul „Help” din colțul dreapta jos deschide un ghid de navigare detaliat.

Videoclip de prezentare

Pentru mai multe videoclipuri vă invităm să vă abonați gratuit la canalul nostru YouTube.