MONUMENTUL PALEOCREȘTIN DIN NICULIȚEL

Monumentul Paleocreștin din Niculițel este situat în nord-estul localității, pe locul unei foste răscruci de drumuri. În urma inundațiilor severe din primăvara anului 1971, sătenii au descoperit cupola criptei și au spart-o, văzând rămășițe umane. Ulterior, cercetările arheologice au confirmat faptul că o bazilică creștină a fost ridicată, la sfârșitul secolului al V-lea, deasupra unei cripte în care se aflau osemintele a două grupuri de martiri.

Un grup de patru martiri au fost adăpostiți într-un sicriu comun, în partea superioară, numele acestora fiind înscrise în tencuiala criptei: Zotikos, Attalos, Kamasi(o)s și Philippos. Se pare că această criptă ar fi fost ridicată pentru ei la finalul secolului al IV-lea d. Hr. La nivelul inferior se află două zone ce cuprindeau separat mormintele altor doi martiri, ale căror identități rămân necunoscute.

Monumentul paleocreștin din Niculițel este un obiectiv unic în Europa, ce reflectă arhitectura creștină din perioada greco-romană. Pe lângă cripta martirilor, muzeul include și o expoziție de fotografii și obiecte arheologice din zona localității Niculițel.

LOCALIZARE

comuna Niculițel, jud. Tulcea
Google Maps

PROGRAM DE VIZITARE

Luni: închis
Marți – duminică: 10 – 18 (mai-septembrie), 08-16 (octombrie-aprilie)

 

TARIF

Adulți – 10 lei
Elevi –
5 lei

Tur virtual interactiv 3D

Pentru a explora în detaliu acest tur virtual vă invităm să folosiți instrumentele de navigare aflate în colțul stânga jos și butonul „Help” din colțul dreapta jos ce deschide un ghid de navigare detaliat.

 

Videoclip de prezentare

Pentru mai multe videoclipuri vă invităm să vă abonați gratuit la canalul nostru YouTube.